En verkstad växer fram - Bästa tipsen för att bygga en keramikverkstad

Den 12 oktober fick jag några timmar i lokalen. Jag ringde in ett litet och grymt crew: Simon, en av de blivande kursledarna, Fanny - inredningsarkitekt, liksom min underbara kollega och alltiallohjälpare Evelina (som kan typ allt inom allt trots att hon nyss fyllt 25!). Tillsammans tillbringade vi förmiddagen i lokalen och de hjälpte mig vidare i hur jag ska tänka kring en lyckad studio och verkstad. Nedan har jag samlat ihop tips och ideer från både kända och okända keramiker och andra sakkunniga och som gäller just när det är dags att bygga upp en verkstad.

Vad behövs för att bygga en (lyckad!) keramikverkstad

1. Ugnen.
 
Skall gärna ha ett eget rum. Ugnen skall stå minst 1m från väggen och gärna på ngt stengolv (man kan lägga ut en stenskiva under). Viktigt här att tänka på ventilationen. Jag har ett jättebra eget stort ventilationssystem som jag kommer bygga på med rör till mina toppmatade Rohde ugnars avgasrör. Annars bygg gärna en kåpa över ugnen som leder ut värmen liksom eventuella gaser till en utsugsfläkt i egen kanal rakt ut genom vägg eller fönster. Och glöm inte att rören måste vara ordentligt värmetåliga. Många ventilationsrör har ju små gummibitar i sig som i värsta fall kan smälta av den höga värmen – så tänk på vad det är för kanaler du sätter upp eller använder dig av. Elen behöver också eventuellt säkras upp. Större ugnar kräver 3-fas och högre ampere. När väl allt är på plats sen, så är det dags att ta dit en sotare eller brandman som brandsäkrar och godkänner din installation.

2. Golvet.
Det bästa är om man har ett spolbart golv med golvbrunn för att bli av med lerdammet. Går inte det så fungerar en golvmopp jättebra att våttorka golvet med. (Sopkvast eller dammsugare skall undvikas, då man istället rör upp det fina dammet)

3. Belysning.
Bra såklart att ha ljust i verkstaden. Vill man inte ha så skarpt ljus så kan man använda lysrören indirekt istället, sätta dem på någon skena och låta dem slå upp mot taket. Jag gillar också små strålkastare på platsen där jag jobbar, så på Drejverkstaden kommer alla också få varsina små arbetslampor fästa ovanför varje drejskiva.

4. Diskho.
Och gärna en STOR sådan. Jag satsar på grovdiskbänkar från restaurangkök. Det underlättar oerhört när man ska städa och göra rent sina verktyg etc, att inte vattnet hamnar eller rinner utanför och slabbar och kladdar i lerdammet. Tänk också på att diskhon gärna ska ha en liten skyddskant runt själva hon och bänken, så att det vatten som hamnar utanför hon på bänken inte bara rinner rakt ner på golvet.

5. Slam/leravskiljare.
Lera sätter sig lätt i avloppet, så en separator som kopplas på mellan ho och avlopp bör tillverkas, så leran och andra ämnen sedimenterar i en tank medan vattnet rinner ut. En sådan är enkel till konstruktionen och lätt att bygga själv. Tanken är att bygga ett trappsystem, där vattnet på toppen rinner av och de tyngre partiklarna sjunker till botten i några steg innan vattnet rinner ut i avloppet. Slammet som samlas upp skall om inte behandlas och återanvändas, köras till en miljöstation. 

6. Verkstadsbord. 
Bra med stora arbetsytor. Ett stadigt, vanligt matbord fungerar utmärkt eller så köper man ett bord med skåp under, så skaffar man sig samtidigt lite extra förvaring. Själv har jag gjort på lite olika sätt i de olika verkstäderna. I ett av rummen har jag köpt 4st ivarskåp från ikea, satt reglar till ben och fäst en stor plywoodskiva ovanpå skåpgruppen (skåpen står 2st bredvid varandra och rygg i rygg).  

7. Knådbord med stålvajer att kasta leran på. 
Det här grymma tipset kommer från fantastiska keramikern Stefan Andersson. Du gör en enkel kasttråd av en 2mm tjock vajer, en vantskruv, vajerlås och två väl förankrade krokar. Bordsytan bör vara minst 70x70 cm och i ett material som suger fukt, tex spånskiva, liksom stå/sitta fast mot en vägg. Vill du läsa om hur du sen kastar leran och bearbetar den bäst på vajern, så köp Stefans väldigt handfasta och bra bok ”Krukmakeriet”, där han i detalj går in på detta. Den boken är klart värd att inhandlas oavsett! Har hjälpt mig massor i mitt tänk kring uppbyggnaden av verkstaden.

8. Hyllor.
Man kan aldrig ha för mycket hyllor när det kommer till keramik. Men ha gärna ett hyllsystem så hyllorna sitter på konsoller. Då är de lätta att ta av och torka av. I och med att det bildas mycket lerdamm, så är det bra att undvika så mkt plana och fasta ytor som möjligt i verkstaden.

9.  Fuktlåda/Fukthylla.
Då nyckeln till framgång är att få krukorna att torka jämnt, så kan det vara mycket bra med en fuktlåda eller fukthylla. Antingen tar man en plastback med lock, gjuter gips eller trycker i fuktig lera i botten som man sen emellanåt sprayar med vatten och så har man en fuktlåda. Eller så bygger man in en hylla med plastskynken/plexiglas (behöver vara tätt) och ställer en låda fuktad sand i botten/på golvet under hyllan. Hyllsystemet skall gärna inte vara fast utan fukten måste kunna stiga emellan och igenom de olika hyllplanen. Det sistnämda håller vi på att bygger just nu. Vi har gjort ett hyllsystem av tryckimpregnerat trä som vi sedan klätt in med vinylplast från Jysk :)

10. Verktyg.
Alla har ju sina favoritverktyg och man får helt enkelt prova sig fram vilket som passar en själv bäst. Drejverkstaden kommer ju vara specialiserad på drejning, så följande verktyg vill jag i alla fall skall finnas:  

Drejskiva förstås (jag älskar Brent CXC -tyst, stark och 10 års garanti)
Stålbunke med vatten och svamp (elefantöra)
Spegel framför drejskivan
Våg
Skärtråd
Drejplattor med bats
Beskickningsjärn - Mirette och kniv
Mudtools avdrejningsgärn - Do it all
Drejpinne/drejknekt
Måttpinnar - gärna i trä
Sken - gummi, trä och taggigt
Chuck – med strumpa som vaddering (så de inte skadar med sina kanter)
Skumgummi-platta – att sätta på drejskivan och beskicka på
Varmluftspistol
Penslar
Tygbit – gärna skinn. Sämskskinn
Sil (när man blandar glasyrer)
Kavel
Skrapa
Potatissticka
Kavalett

Verktyg vid glasering: toaborste, glasyrtång, sil, hinkar/plastlådor, penslar, kannor, handskar och andningsskydd (när man handskas med glasyr i pulverform) Jag har köpt ett gäng plastlådor (22l) med lock från Ikea, ställt varje låda i en träback med hjul, så man kan rulla ut de olika glasyrerna.

4 comments

  • ] Ijogur wmy.trnb.drejverkstaden.se.byi.wp http://slkjfdf.net/

    oqamnvuruwu
  • ] Ekuuqin fdw.dhqi.drejverkstaden.se.wln.ny http://slkjfdf.net/

    udajeekmi
  • ] Etuquqis ytw.nrsu.drejverkstaden.se.pia.pr http://slkjfdf.net/

    ovoyayi
  • ] Edofoh zls.gqfo.drejverkstaden.se.ioa.kh http://slkjfdf.net/

    uwibasoqigo

Kommentera